lauantai 7. helmikuuta 2015

Pataa karitsan jauhelihasta ja kotimaisesta kaalista

Torstaina järjestin elämäni ensimmäisen ruokakuvaussession ja kokemus oli kaiken vaivan arvoinen. Hyvä ruoka on harrastukseni ja intohimoni ja haave omista vihanneksista oli yksi syy maalle muuttoon.

Vihannesten kasvattaminen on menneinä kesinä ollut marginaalista. Tai olen minä kamalasti harjoitellut, mutta lopputuloksen on usein hyödyntänyt joku muu. Sisällä kasvattamani taimet on kertaalleen syönyt joku nimetön öttiäinen ja kertaalleen kaksijalkainen jälkikasvu. Halla tuhosi liian aikaisin ulos siirtämäni taimet ja hallasta selvinneet päätyivät kaaliperhosen toukkien välipalaksi. Mutta en lannistu. Tänä keväänä yritän taas.

Siihen asti kun saan ihmisravinnoksi kelpaavia vihanneksia pöytään, turvaudun kotimaisten ammattiviljelijöiden tuotoksiin. Näin talvella on sekä taloudellisesti järkevää, että ilmasto- ja ympäristöystävällistä käyttää kotimaisia, hyvin säilyviä juureksia ja kaaleja kokkailuissa.

Juntusen Miia toi torstaina kameransa ja Sateenkaarentaa-sisustuspuodin Riikka toi stailaustaitonsa ja lopputuloksen näette pian. Halusin näyttää, miten paljon ruokaa voi valmistaa kilosta karitsan jauhelihaa ja miten siihen saa vaihtelua. Tein kaalipataa, lihapullia sekä keittoa ja koko kuorman valmistamiseen meni kolme tuntia. Ja tästä määrästä riittää moneksi päiväksi, niin lounasevääksi kuin päivällisiksikin.



Kaalipata, jossa kotimaisuusaste on kohdallaan


1 paketti pekonia
250 g karitsan jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuna
reilu kilo suikaloitua kaalia (osta 1,5 kg:n kaali, poista uloimmat lehdet ja kanta ja avot, suikaloitava määrä on sopiva)
4 tomaattia (tähän sopivat erittäin hyvin ylikypsät ja jääkaappiin unohtuneet yksilöt)
vähintään 2 isoa valkosipulin kynttä
2 rkl siirappia
1-2 rkl vaaleaa balsamicoa (tai 1 rkl mitä vaan etikkaa)
1/2 rkl kuminoita
meiramia ainakin 1/2 rkl
ripaus rakuunaa
suolaa ja pippuria
loraus vettä

Aloita suikaloimalla kaali ja silppuamalla sipulit. Tämän ruuan valmistuksessa tarvitset vain padan, leikkuulaudan, veitsen ja sekoitusvälineen. Mitat eivät ole tarkkoja, mutta mittaaminen ei ole kiellettyä.

Laita suuri pata liedelle, lorauta öljy lämpiämään ja silppua pekoni suoraan pataan. Helpoimmalla pääset saksilla. Kun pekoni tirisee kivasti ja vapauttaa rasvaa, lisää jauheliha. Lihojen ruskistuttua lisää sipulisilppu kuullottumaan.

Kun sipuli alkaa olla läpinäkyvää, lisää kaalia vähitellen. Kaali kypsyy nopeammin pehmeäksi, kun maltat lisäillä vähin erin.

Kaalin kuullottuessa lisää pippuri, suola, meirami, rakuuna ja valkosipuli. Älä anna valkosipulien ruskistua. Lisää kuutioidut tai muuten pienityt tomaatit. Pidä huoli, että tomaattien mehu päätyy myös pataan. Lisää loraus vettä ja siirappi ja anna hautua pehmeäksi. Älä päästä kuivumaan, käytä kantta. Ruoka hautua hyvin jälkilämmöllä, kunhan kuumennat sen kunnolla ennen tarjoilua.

Aivan lopuksi lisää etikka. Tämä ruoka paranee vanhetessaan, joten seuraavan päivän ruokahuolto hoituu kerralla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti