sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kreikkahenkiset lihapullat karitsan jauhelihasta


500 g karitsan jauhelihaa
2-3 siivua vaaleaa leipää
1-2 dl maitoa (juhlapäivänä käy myös kerma)
1 hienonnettu sipuli
meiramia
suolaa
pippuria
1 maustemitallinen juustokuminaa
200 g fetaa tai salaattijuustoa
kourallinen vihreitä oliiveja (tässäkin oman mieltymyksen mukaan)
3 valkosipulin kynttä puristettuna
1-2 kananmunaa
öljyä muotoiluun

Tarjoiluun ehdottomasti sitruunaa

Laita tehosekoittimeen leipäsiivut kuorineen ja lisää sopiva määrä maitoa. Jos käytät kuivaa leipää, anna taikinapohjan turvota hetki. Meidän kokkailusessiossa leivät turposivat kaalipadan valmistuksen ajan. Tavoitteena on saada tehosekoittimeen noin 2,5 dl pehmeää mössöä, johon on helppo sekoittaa muut aineet.

Lisää tehosekoittimeen hienonnettu sipuli ja mausteet. Mikäli oliivi ei kuulu ruokailijoiden suurherkkuihin, voit pyöräyttää oliivit myös massan sekaan. Oliivit voit lisätä myös taikinakulhoon veitsellä hienonnettuna.

Lihapullataikina on kätevää tehdä taikinakoukuilla sillä samalla välineellä, millä muutkin taikinat teet. Minulla on käytössä kohta 15 vuotta täyttävä yleiskone, joka pelastaa edelleen vammakätisen vaivaajan suuremmilta kivuilta. Käsin voi myös kulhossa vääntää. Saa varmasti tuntumaa ruokaan.

Kippaa jauheliha ja taikinapohja vaivauskulhoon ja muserra juusto käsin joukkoon. Saa jäädä kökköjä. Puserra valkosipulit vaivaamisen aikana mukaan ja aivan lopuksi lisää kananmuna. Tee koepulla jos epäilet tarvitsevasi myös toisen kananmunan sitomaan taikinaa. Jos kypsennät lihapullat uunissa, yleensä yksi muna on tarpeeksi, mutta jos oliiveja on paljon ja ne ovat maistuvina paloina ja etenkin, jos paistat pullat pannulla, kannattaa lisätä kaksi kananmunaa.




Muotoile taikinasta pullia joko vedellä tai öljyllä kostutetuin käsin. Uunissa kypsennettäessä käytä uunivuokaa, jotta saat kaikki maut talteen. Uunin lämpötila pullien koosta riippuen 175-200 astetta.




Tein tällä ohjeella 20 isoa lihapullaa, pienempiä on nopeampi lämmittää seuraavana päivänä. Aikuiselle naiselle 3 isoa pullaa olivat sopiva määrä, myös arvoisan koemaistaja/kuvaustiimin mielestä. Isäntä olisi syönyt mielellään kaikki 20 itsekseen. Kerralla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti